Overslaan en naar de inhoud gaan

Alles lijkt erop dat de zomer van 2020 in het teken zal staan van een staycation. Heb jij ook je reisplannen voor deze zomer moeten annuleren? Dan is deze vakantie misschien wel het ideale moment om een aantal verbouwplannen te realiseren. Die moeten niet noodzakelijk groot zijn maar kunnen op termijn wel een groot verschil maken. Denk maar aan het vervangen van je oude gasketel. Die klus is op één dag geklaard en is zowel goed voor je portemonnee als het milieu.

Een investering die loont

Je oude gasketel vervangen lijkt misschien op het eerste zicht geen prioriteit, maar het kan je wel heel wat voordeel opleveren. Ook al is je oude ketel goed onderhouden, hij verbruikt gegarandeerd veel meer energie dan de nieuwste modellen en levert een lager rendement. Zo heeft een verouderde ketel een rendement van hooguit 80 tot 95%. Dit betekent dat 5 tot 20% van het gas dat je verbrandt niet wordt omgezet in bruikbare warmte. Een nieuwe condensatieketel daarentegen levert meer dan 100% rendement aangezien hij de restwarmte uit de rookgassen recupereert. Doordat je minder gas nodig hebt om dezelfde comfortabele binnentemperatuur te krijgen, bespaar je al snel 440 tot 700 euro per jaar.

Een keuze voor een beter milieu

Het vervangen van je condensatieketel is niet alleen een goede zaak voor je portemonnee. Het is ook beter voor het milieu. Je stoot namelijk ook minder CO2 uit en kan je gasketel perfect combineren met hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp om het rendement van je ketel een extra boost te geven. Bovendien wordt gas ook steeds groener. Binnenkort wordt er immers gebruik gemaakt van biomethaan, een hernieuwbaar gas dat quasi CO2-neutraal is.

Geen extra werk of kosten

Wie bij de installatie van een nieuwe condensatieketel denkt aan een stoffige bouwwerf en onverwachte kosten zit helemaal verkeerd. Je nieuwe ketel kan namelijk makkelijk aangesloten worden op je bestaande radiotoren of vloerverwarming, zonder extra kosten of breekwerk.  Bovendien is de klus doorgaans op één werkdag geklaard, zeker als je een beroep doet op een erkend installateur.

Positieve energie

Werd je ketel meer dan 20 jaar geleden geïnstalleerd? Dan geeft gas.be je een extra energie-duwtje in de rug met een vervangpremie van minstens 500 euro. Zo bespaar je zowel bij de aankoop van je condensatieketel als op lange termijn met een lagere energiefactuur. De vervangpremie van gas.be is trouwens perfect combineerbaar met lokale premies of premies van je distributienetbeheerder.

Verbouwplannen?

Heb je verbouwplannen en maak je van je gasketel een prioriteit? Zoek dan een Cerga-installateur in je buurt en vraag je vervangpremie aan op de website van gas.be.