Overslaan en naar de inhoud gaan
energiezuinig bouwen

We moeten met z’n allen onze woningen futureproof maken. Duurzaam bouwen of verbouwen is dan ook volop kiezen voor duurzame energie. Maar hoe pak je dat aan? Willy Dierckx en Rudy Van Bunder vertellen in de video’s hoe zij dit hebben aangepakt door te kiezen voor gas. En met deze 4 tips maak ook jij je huis klaar voor de toekomst.

De grootste slokop van ons totale energieverbruik? Dat is onze verwarming! Uit een studie van de FOD Economie is gebleken dat de verwarming maar liefst 74 procent uitmaakt van het totale energieverbruik van een Belgisch gezin. Kiezen voor gas kan zowel de verwarmingskosten als de uitstoot van CO2 en NOX snel en ingrijpend beperken. Investeren in een verwarmingssysteem met gas bij een nieuwbouwproject of verbouwing is dan ook een slimme keuze om de klimaatdoelstellingen voor onze woningen te halen en toch van alle comfort te blijven genieten.

4 tips om energiezuinig en duurzaam te (ver)bouwen

1. Kies voor gas in plaats van mazout

Verwarmen met een nieuwe gasketel is een budgetvriendelijke en duurzame oplossing. Zo’n nieuwe condenserende gasketel stoot jaarlijks 1.6 ton CO2 minder uit én het energieverbruik daalt waardoor je makkelijk 440 euro per jaar bespaart op je energiefactuur. Daarnaast is de prijs van gas in een jaar tijd liefst dertig procent gedaald, wat een besparing op de energiefactuur oplevert van ruim 230 euro. Ook goed om te weten is dat je vandaag bij vervanging van een gasketel van voor het jaar 2000 een premie tot 500 euro van gas.be kunt ontvangen.

2. Combineer gas met hernieuwbare energie

Combineer je een condenserende gasketel met hernieuwbare energie zoals een zonneboiler, elektrische of gaswarmtepomp? Dan haal je een nog hoger rendement en verwarm je je woning efficiënt en duurzaam. Zo maak je je installatie niet alleen klaar voor de toekomst, maar gebruik je ook op elk moment de juiste verwarmingsbron.

3. Stap later eenvoudig over naar groen gas

Met een aansluiting op het gasnet zorg je ervoor dat je in de toekomst steeds duurzamer kunt verwarmen en dat je later eenvoudig kan overstappen op groen gas. Dit kan makkelijk en vraagt weinig of geen aanpassingen: je moet hiervoor geen andere installatie of leidingen in je woning voorzien. Groen gas wordt gemaakt door biogas (dat ontstaat door agrarisch of organisch afval te verwerken) op te waarderen tot groen gas of biomethaan dat vervolgens in het netwerk wordt geïnjecteerd en door het gewone gasnetwerk kan gebruikt worden voor de bevoorrading van onder meer gezinswoningen en appartementen.

4. Voldoe aan de klimaatdoelen

Zowel de huidige als toekomstige bouw- en renovatievoorschriften zorgen er mee voor dat onze energiemarkt volop in verandering is. Door nu al te kiezen voor gas en later over te schakelen op groen gas, speel je op safe voor de toekomst en voldoe je ook thuis aan de klimaatdoestellingen om zo goed als energieneutraal te leven.