Overslaan en naar de inhoud gaan

Hybride ketel

De ideale verwarming kiezen is altijd een moeilijke keuze: welk verwarmingssysteem is geschikt? Met welke brandstof wil je verwarmen? Welke oplossing biedt het beste rendement? Met een hybride verwarming combineer je gas met elektriciteit. Zo benut je de voordelen van twee werelden.

Een hybride verwarming is in feite een intelligente samenwerking tussen een condensatieketel op gas en een elektrische warmtepomp. Beide technieken zitten geïntegreerd in een compact geheel, niet groter dan een koelkast. De warmtepomp dekt de basisbehoefte in de warmtevraag. Ze gebruikt hiervoor de gratis omgevingswarmte. Een buitenunit1 haalt energie uit de lucht. De binnenunit van de warmtepomp warmt die verder op door middel van compressie en voedt vervolgens uw radiatoren of vloerverwarming met warm water.

Altijd de laagste prijs

De condenserende gasketel komt pas in actie wanneer dat zinvol is volgens de ingestelde parameters. Je kunt bijvoorbeeld kiezen dat de condensatieketel bijspringt wanneer dat voordeliger is dan het elektriciteitsverbruik voor de warmtepomp. Je kunt het systeem immers zo laten programmeren dat het op elk moment van de dag de energiebron met de laagste kostprijs gebruikt. Het houdt daarvoor rekening met de actuele energieprijzen en de buitentemperaturen. Is de elektriciteitskost hoog, dan schakelt het systeem zelfstandig over op gas, of andersom. Wanneer interessant, werken beide systemen samen om tot de laagste werkingskost te komen.

Beperk je CO2 uitstoot

Naast de goedkoopste energiekost kun je ook opteren om de werking van het hybride systeem af te stemmen op de laagste CO2-uitstoot. Door de interactie tussen brandstof en hernieuwbare energie draag je dus bij aan een beter klimaat. Een hybride installatie heeft sowieso een kleinere impact op het milieu omdat de CO2-uitstoot tot 40% lager ligt dan bij een klassieke verwarmingsinstallatie.

Mag er ook warm water zijn?

Wil je ook je warm waterbehoefte door het hybridesysteem laten invullen? Geen probleem.
Er bestaan oplossingen die ook kunnen zorgen voor de productie van warm water. Naast de krachtige condensatieketel en de warmtepomp krijg je dan ook een spiraalboiler in je totaalpakket. Twee warmtewisselaars in de boiler maken het mogelijk dat zowel de warmtepomp als de gasketel het water kunnen opwarmen. Een dergelijke oplossing heeft een heel gunstig ecolabel, mooi meegenomen!

Snelle terugverdientijd

Ongeacht de instellingen zal de warmtepomp op jaarbasis het leeuwendeel van de warmtevraag leveren. Dat kan oplopen tot 80% van de jaarlijkse behoefte. Dat is goed voor een jaarlijkse energiebesparing tot 25%. Zo heb je de zekerheid van een verwarmingsoplossing met bijzonder lage werkingskosten. Daarmee verdien je de meerprijs van een hybride verwarming relatief snel terug.

Goed om te weten

De plaatsing van een hybride verwarming is niet erg ingrijpend. Ze vraagt niet veel meer ruimte dan een koelkast en valt eenvoudig te koppelen met je bestaande radiatoren of vloerverwarming. Het systeem werkt ook perfect op de bestaande gasen waterleiding en de elektrische bedrading. Een vakman klaart de klus in 1 à 2 dagen. Wees je er wel van bewust dat de lucht-waterwarmtepomp meestal werkt met een binnen- én buitenunit*. Je moet dus ruimte hebben om deze buitenunit te plaatsen. Liefst op niet te grote afstand van de binnenunit. Houd er ook rekening mee dat de buitenunit geluid produceert.
Heb je nog een recente verwarmingsketel die duurzaam is en goed werkt, maar je wil toch profiteren van de voordelen van een hybride oplossing? Dan kun je een warmtepomp met een intelligente regelaar laten bijplaatsen. Zo kom je ook tot een hybride systeem.
Verschillende fabrikanten hebben hybride systemen in hun gamma. Bevraag je op meerdere plaatsen en weeg de plus- en minpunten goed af. Net zoals bij klassieke verwarmings-installaties zijn er hybride oplossingen met verschillende vermogens, aangepast voor kleine tot grote gezinnen of voor verschillende vormen van meer of minder energiezuinige woningen. Laat de installateur berekenen welk systeem het best bij jouw situatie past.

Nog een tip: werd je bestaande gasketel meer dan 20 jaar geleden geïnstalleerd ? Dan heb je recht op een vervangingspremie wanneer je je oude vervangt door een nieuwe condenserende ketel, ook wanneer je investeert in een hybride verwarming. Een bijkomend argument. Ben je geprikkeld door een hybride verwarmingsoplossing? Ontdek dan meer op premie.gas.be

* Er bestaan ook modellen waarbij de verdamper van de warmtepomp in één en hetzelfde binnen geïnstalleerde toestel is voorzien.

De voordelen van een hybride verwarming samengevat

Kiezen voor de combinatie van een elektrische warmtepomp en een gascondensatieketel is je verzekeren van enkele troeven: 
• Je gebruikt gratis hernieuwbare energie
• Je verbruikt tot 25% minder energie (elektriciteit en gas)
• Je bespaart op je energiekosten
• Je stoot tot 40% minder CO2 uit
• Je bent niet afhankelijk van één energiebron. Wanneer een bron tijdelijk uitvalt, blijf je genieten van warmtecomfort
• Je ontvangt in Vlaanderen een premie van 800 euro van Fluvius. In Brussel varieert de premie van 4.250 tot 4.750 euro, afhankelijk van het inkomen. Je ontvangt in Wallonië een premie van 1.500 euro.     
• Je beschikt over een technologie die klaar is voor de energie-transitie omdat de condenserende ketel ook geschikt is voor werking met groen gasJe beschiktover een modulair systeem, dat in de toekomst makkelijk nog kan ‘vergroend’worden door bijv. te combineren met zonnepanelen.