Overslaan en naar de inhoud gaan
Feit of fabel oude gasketel vervangen

 

Een gasketel met al flink wat jaren op de teller, maar hij werkt nog perfect. Is het een goed idee om die te vervangen? Een ding is zeker: de investering van een nieuwe gasketel hebt u veelal snel terugverdiend. 

Er zijn in ons land 2,8 miljoen gezinnen aangesloten op het aardgasnetwerk, maar een kwart daarvan werkt nog met een oude gasketel. Die verbruikt in tegenstelling tot de nieuwste modellen veel meer energie en leidt dus bijgevolg tot een hogere energiefactuur. Toch twijfelen velen om de oude ketel te vervangen, zeker als hij als jaren goed wordt onderhouden en nog perfect werkt. 

Verschil in rendement

De investering doen, is vooral interessant omdat het verschil in rendement zo groot is. Verouderde ketels hebben een rendement van hooguit 80 tot 95 procent, terwijl de nieuwe condensatieketels meer dan 100 procent rendement genereren. De moderne ketels recupereren immers ook warmte uit de rookgassen, waardoor er minder wordt verbruikt en minder CO2 wordt uitgestoten. Zo bespaart u niet alleen 440 tot 700 euro op uw jaarlijkse energiefactuur, ook het klimaat vaart er wel bij. De installatie van een nieuwe condensatieketel vraagt verder geen onnodige extra kosten, want u kan deze aansluiten op de bestaande vloerverwarming of radiatoren.  

Perfect combineerbaar met hernieuwbare energie

Een nieuwe gasketel laat zich ook perfect combineren met hernieuwbare energie, denk maar aan zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp. Op die manier zal het rendement zelfs nog een stuk hoger liggen. Goed om weten is dat de nieuwe generatie ketels steeds groener worden. Binnenkort wordt gewerkt met biomethaan - een hernieuwbaar gas met dezelfde troeven als aardgas - en op langere termijn zelfs met injecties van waterstof.

Premies

Om zo veel mogelijk Belgen te stimuleren om een oude gasketel te vervangen door een duurzamer exemplaar, lanceert gas.be de vervangpremie. Voor een ketel ouder dan twintig jaar geniet u van een premie van minstens 500 euro. Daarnaast kan u ook premies aanvragen bij de lokale overheid en distributienetbeheerders. Die komen bovenop de besparing op de energiefactuur. Met al die voordelen is het vervangen van de oude ketel toch wel een win-win.

Surf op gas.be voor een erkende Cerga-installateur in uw buurt.