Aller au contenu principal

Besparing energie

 

Twijfel je om je oude gasketel te vervangen? Zelfs als je oude ketel al jaren goed onderhouden wordt en nog altijd perfect werkt, slurpt hij helaas veel meer energie dan de nieuwste modellen. Al zijn er nog andere redenen waarom het interessant is om nu je oude gasketel te vervangen.

Ongeveer de helft van de Vlaamse gezinnen verwarmt met gas. Dat is een goede keuze, want gas is een zuinige en betrouwbare energiebron. Maar een kwart van die gezinnen werkt nog met een ketel van meer dan 20 jaar oud. Dit leidt niet alleen tot een hogere energiefactuur, maar heeft ook een negatieve impact op het milieu. Tijd dus om je oude gasketel te vervangen door een nieuw exemplaar. Guy  twijfelde alvast niet. Hij nam contact op met zijn installateur en was aangenaam verrast hoe snel het kan aangepast worden. Een nieuwe ketel kan namelijk makkelijk aangesloten worden op bestaande radiatoren of vloerverwarming.

Bespaar tot 700 euro op je energiefactuur

Investeren in een nieuwe gasketel is interessant omdat het verschil in rendement opvallend is. Verouderde ketels hebben een rendement van hooguit 80 tot 95 procent, terwijl een nieuwe condensatieketel meer dan 100 procent rendement oplevert. Bij oude ketels wordt dus makkelijk 5 tot 20 procent van het gas dat je verbrandt niet omgezet in bruikbare warmte. Een nieuwe condensatieketel voorkomt dit en recupereert ook de restwarmte uit de rookgassen waardoor je minder gas nodig het om dezelfde comfortabele binnentemperatuur te krijgen. Voor je portemonnee levert dit al snel een winst van 440 tot 700 euro per jaar op!

Beter voor het milieu

Met een nieuwe condensatieketel verbruik je niet alleen minder gas, maar stoot je ook minder CO2 uit. Wat natuurlijk veel beter is voor ons milieu. Goed om te weten is dat nieuwe gasketels zich perfect laten combineren met hernieuwbare energie zoals zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp. Op die manier zal het rendement zelfs nog een stuk hoger liggen. Trouwens, gas wordt zelf ook steeds groener: zo zal er binnenkort worden gewerkt met biomethaan, een hernieuwbaar gas met dezelfde troeven als gas en dat quasi CO2-neutraal is.

Premie voor een nieuwe gasketel

Het vervangen van een oude gasketel is vandaag de dag ook interessant dankzij premies. Wie een ketel van voor het jaar 2000 vervangt, kan bij gas.be een vervangpremie van minstens 500 euro aanvragen. Hier bovenop geven ook de distributienetbeheerders en de lokale overheid premies. Met al die voordelen is het vernieuwen van je oude ketel een goede zaak voor je portemonnee, het milieu en natuurlijk de warmte in je huis. Als dat geen positief energieduwtje in de rug is…